Blijf op de hoogte van het laatste muzieknieuws en nog veel meer! Beleef uw passie... elke dag opnieuw!
leestijd : 2 minuten

Toen het Kayne West na een oneindige reeks successen heel even tegenzat, kon alleen autotune – een ordinaire stemvervormer- hem nog redden.

West en Skywalker

Hij dacht dat hij God was. Ver verheven was boven alle andere mensen en dat aan zijn oneindige reeks aan successen nooit een eind zou komen. ‘Iedereen die ademt is automatisch nummer twee’, zei West ooit eens, zichzelf daarmee nog maar eens op een immens voetstuk plaatsend. Dat West zich bij later bij wat tegenslag alleen kon redden met behulp van autotune, doet dan ook enigszins vreemd en zielig aan. Wat dat betreft zou je de zanger kunnen vergelijken met Dart Vader, beter bekend als Skywalker uit Starwars. Die gebruikte een zwart pak om in leven te blijven, West dus autotune, iets dat doorgaans alleen door de huis-tuin-en-keuken zangers en zangeressen gebruikt wordt.

Mislukte operatie

West bracht in 2008 het album ‘808’s & Heartbreak’ uit. Opvallend genoeg waren de reacties niet erg lovend. Achteraf is dat echter logisch. Toen West rond 2007 te maken kreeg met lichte tegenslag in de vorm van een verbroken relatie en een mislukte cosmetische operatie, bleek Leiden in last. Niets was over van God, die door zijn gebroken hart en zijn ‘immense’ verlies niet de krachtige stem had die hem daarvoor zo typeerde.

Stemvervormer als redding

Een verbroken relatie en een kleine mislukte medische ingreep bleken voor West dus al voldoende om te twijfelen aan het leven en het menszijn. Zijn redding was autotune, een stemvervormer. Met terugwerkende kracht verklaart het de stem van West op het album. Die klonk namelijk kromgetrokken. Tien jaar na dato gaat meer en meer de vergelijking met Star Wars’ held Skywalker op, die na de dood van zijn moeder alleen door het gebruik van een zwart pak zichzelf wist te verbergen en zo in leven bleef. Sterker nog, luister eens naar track negen van het album. Het is alsof er een aflevering van Star Wars afgespeeld wordt. Waar grote artiesten klein in kunnen zijn.

Over auteur

Avatar

Beroepsleven: Gegradueerd van EFAP (School of New Communication Professions), werd ik webredacteur voor Hey Alex zodra ik van school afstudeerde. Persoonlijk leven: Schrijven is voor mij altijd een ontsnapping geweest. Verborgen reggae fan, ik kan ook luisteren naar pop en zelfs metal. Een grote dromer in mijn vrije tijd, ik stel me graag onwaarschijnlijke en romantische scenario's voor op pakkende melodieën. U kunt contact met mij opnemen via juliette.thobois@maestro-corporation.com

Laat een opmerking achter