Blijf op de hoogte van het laatste muzieknieuws en nog veel meer! Beleef uw passie... elke dag opnieuw!
leestijd : 1 minuten

Jamaicaanse reggae staat nu officieel geregistreerd als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Dit gebeurde met een plechtig comité in Port Louis, hoofdstad van Mauritius.

Conga, bongo’s, steeldrum en de triangel

Het idyllische eiland van Mauritius met zijn vele lagunes en tropische natuur zal zich deze dag wellicht nog lang herinneren: de populaire reggaemuziek werd er officieel ingehuldigd als cultureel erfgoed door Unesco. Aanwezige minister van Jamaicaanse cultuur Olivia Grange vertelde heel ontroerd en gelukkig te zijn op deze historische dag.

Unesco onderschrijft het belang van de reggae als zijnde de muziek die bijdraagt aan de internationale bewustwording voor kwesties als onrechtvaardigheid, verzet en menselijkheid. Reggae ontstond als ‘de stem van de gemarginaliseerden’ en ontwikkelde zich intussen als een muziekgenre voor het brede publiek. De jaren 70 waren dé gouden jaren voor de rootsreggae met grootheden zoals Bob Marley, Peter Tosh en Jimmy Cliff. Wanneer de muziek door de Caraïbische straten klinkt, geeft dit onmiddellijk een zwoele en gelukkige indruk, niettegenstaande de boodschap van de reggae een zwaardere achtergrond kent met thema’s zoals de sociale ongelijkheid en politieke vervreemding van de bevolking.

Bob Marley kreeg 13 kinderen waarvan Ziggy de bekendste is. De populaire Rastafari zanger hielp mee om het muziekgenre levendig en populair te houden via de raggamuffin na het overlijden van zijn vader. Later groeide dit uit tot de dancehall. Tegenwoordig kent de moderne reggae weer een sterke opleving van de originele roots met bijvoorbeeld Morgan Heritage en Luciano.

Op de bijeenkomst in Port Louis danste de Jamaicaanse delegatie spontaan op het nummer ‘One Love’ van Bob Marley. Het benodigde effect van de muziek heeft zijn werk gedaan en de ‘King of Reggae’ had er wellicht een luide kreet bij gelaten mocht hij nog leven!

Over auteur

Avatar

Beroepsleven: Gegradueerd van EFAP (School of New Communication Professions), werd ik webredacteur voor Hey Alex zodra ik van school afstudeerde. Persoonlijk leven: Schrijven is voor mij altijd een ontsnapping geweest. Verborgen reggae fan, ik kan ook luisteren naar pop en zelfs metal. Een grote dromer in mijn vrije tijd, ik stel me graag onwaarschijnlijke en romantische scenario's voor op pakkende melodieën. U kunt contact met mij opnemen via juliette.thobois@maestro-corporation.com

Laat een opmerking achter